Reimagining Lieser Campus

Following a Nov. 1 symposium to gather ideas for a new Lieser Campus that would help the school overcome its facility-related challenges, planning teams of staff members and architects translated the key themes into architectural concepts and designs. On Nov. 3, they unveiled two concepts for the school, which eventually will be relocated to the existing Marshall Elementary, which will be remodeled.

The following illustrations are artistic conceptual drawings only. They do not reflect final school design plans.

The many pathways leading to the entrance represent the different walks of life that students have experienced before they find their way to the school. The paths also symbolize opportunities for choices, individualized education and clarity, as well as the paths that students follow while they are part of the school’s culture and community. They converge at an inviting welcome center.

A “family room” provides a space where community members can meet or have solitary experiences in nature. It includes a courtyard designed to provide a feeling of serenity and well-being and extends into an indoor-outdoor amphitheater.

In an exploration center, students of all ages can find books, career information, a makerspace and staff members who can assist them. There also is an area for parent partners to meet with teachers and one another to collaborate on curriculum and strategies for home instruction.

Learning spaces are multifunctional. For example, the dining room provides a nurturing gathering place for meals. It also is a place for the career and technical education program, which teaches students about life skills, budgeting and healthy lifestyles.

Download and view concept 1 as a PDF.

  • lieser, bond, project, re
  • lieser, bond, project, re
  • lieser, bond, project, re
  • lieser, bond, project, re

This concept is designed to foster the physical, social, emotional and academic growth of pre-kindergarten through adult students. The interior and exterior spaces are designed to maximize contemplation, decompression, sharing and learning.

The welcoming entry draws students and families into a learning environment that capitalizes on nature and light. The learning environment fosters a sense of belonging and acceptance, with a focus on developing healthy bodies and minds. Social-emotional and academic needs are addressed through traditional and nontraditional learning spaces that are flexible and give choices to students. In addition, the environment is structured to give families and students access to a variety of resources and services that support student growth.

The school’s exterior provides many extended learning opportunities. External playground and sensory spaces are designed to stimulate and strengthen both mental and physical fitness/health. Students, families and the community can enjoy inviting spaces with trails, climbing areas and opportunities for imaginative play.

The school is a place where all students are safe to be themselves without judgment while they learn and prepare for college, careers and life.

Download and view concept 2 as a PDF.

  • lieser, bond, project, re
  • lieser, bond, project, re
  • lieser, bond, project, re
  • lieser, bond, project, re

An extensive review and planning will assess feasibility and affordability and hone the concepts into more detailed plans.

Thanks to voter approval of a bond measure, remodeling for the Lieser Campus is slated to begin in July 2020, depending on contractor availability, bond cash flow and other circumstances.

To stay up to date with the latest Lieser Campus information, subscribe to the Re: Schools e-newsletter.